Jazzin the colour. Henry Matisse

Prima mini vacanta din acest an mi-a adus o mare bucurie, pentru ca desi am plecat din Bucuresti pentru deconectare si odihna, nu am putut sa nu observ si sa DESCOPAR ARTA din jurul meu! 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

Vizita la Castelul Cantacuzino din Busteni a fost o adevarata incantare. O pauza de la cotidian si rutina zilnica (pe care o fentez deseori) cu care ne confruntam noi, oamenii. Un loc variat: unde istoria, civilizatia, arta, religia, muntele si relaxarea devin una singura. Pesajul mirific dar si amplasarea castelului (Busteniul se afla jos) iti confera ca vizitator un aer aristocratic. Te simti special si elegant desi esti incaltat cu bocancii cu care ai coborat de pe munte.

Vremea a fost darnica la orele pranzului si razele soarelui m-au insotit increzatoare, tinand cont ca a doua zi a inceput sa ninga in acest loc linistit unde am putut savura cu bucurie litografiile lui Henry Matisse printre care si renumita serie JAZZ.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ilustrarea unui sentiment precum dragostea sau sunetele materializate prin colaje, mi-au atras atentia in mod deosebit. Sa nu uitam faptul ca Matisse s-a inspirat din arta populara romaneasca – iile, pentru realizarea capodoperei „La Blouse Roumaine”. Cateva costume populare feminine complete se pot viziona si in expozitie. Personal, al patrulea costum cu banda albastra mi-a placut cel mai mult, acesta fiind din zona Argesului. Cu cat costumul este mai bogat decorat si cu fire scumpe, cu atat rangul celei care il poarta este mai inalt. O legatura stransa a avut Matisse cu Theodor Pallady, al nostru pictor roman, cunoscandu-se in atelierul pictorului Gustave Moreau.

henri-matisse-jazz-icare

Nu pot sa trec cu vederea lucrarea sa ICARUS, realizata spre sfarsitul vietii, in care pictorul isi simte decaderea fizica in urma problemelor de sanatate dar care punctul rosu ce simbolizeaza inima sa, ne anunta vesel ca acolo mai exista energie creatoare.

Dragostea pentru natura (prin prezenta frunzelor colorate, a porumbeilor din litografii), atentia asupra elementelor feminine (portrete, nuduri), interesul pentru istorie/ mitologie (portretul lui Cezar, desenele cu sirene, etc) se pot vedea in minunatele lucrari expuse pana pe 25 iunie 2017.

Gasiti aici informatii despre program, bilete, etc: http://www.cantacuzinocastle.com/single-post/2017/03/23/Henri-Matisse-JazzIn-the-Colour

Henry Matisse a fost pictor, sculptor si gravor francez, unul dintre cei mai importanti artisti ai secolului al XX lea si unul dintre initiatorii artei moderne plecand de la impresionism si indreptandu-se catre fovism.

Asadar, daca iti doresti sa vezi si altceva, te poti plimba chiar si singur intr-o minunata vizita la Castelul Cantacuzino. Afla-i povestea si incarca-te cu energia aristocratica a locului, bea o cafea pe terasa special amenajata si celebreaza-ti viata, fiecare moment este unic. Si nu uita cat este de pretios timpul. El nu se mai intoarce niciodata. Alege sa ai parte de cunoastere si experiente si de ce nu, comunica si altora bucuria ta. Nu poti sa stii niciodata cui ii aduci un zambet!

Cu prietenie,

Simona Zalinca
Fondator, Pedagog si Artist Vizual
Belladona Art
0769.665.213
Facebook: Belladona Art
www.belladonart.wordpress.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s